Importanta resursei “aer comprimat”, intelegerea si proiectarea unui sistem eficient

Pe langa energie electrica , gaz, apa sau abur, aerul comprimat a devenit o resursa energetica importanta. Aceasta resursa s-a impus din cauza diversitatii aplicatiilor in care poate fi folosita si prin fiabilitatea sculelor pneumatice.
Aerul comprimat este o resursa energetica foarte scumpa, dupa parerea unor specialisti cea mai scumpa si asta datorita faptului ca  pe langa energia electrica mai este nevoie si de intretinerea compresoarelor, a instalatiilor de distributie, de uscare a aerulului comprimat si reletelor inclusiv acumulatoare,etc.

Pentru a evidentia resursa aer comprimat, o sa o defalcam pe componente:

Producerea aerului comprimat
Cea mai importanta componenta a aerului comprimat este evident, compresorul, care reprezinta sursa de producere a aerului comprimat.
Cand se achizioneaza un compresor se cunoaste valoarea medie de utilizare a acestuia (durata de viata ) si faptul ca:

  •  70 % din banii alocati producerii aerului comprimat sunt consumati pe componenta energetica,
  •  20% service
  •  10 % pretul utilajului

Reteaua de distributie
Pentru reducerea semnificativa a energiei consumate pentru producerea aerului comprimat,  trebuie ca reteaua de aer comprimat sa fie eficienta. In practica a rezultat ca o eficienta maxima a retelei o are reteaua de tip inel, unde caderile de presiune sunt cele mai mici si implicit se poate reduce presiunea medie de lucru. Astfel, la o reducere cu 1 bar a presiunii de lucru se produce o diminuare a facturii la energie electrica cu aprox. 10%. Deci o proiectare buna a unei retele poate reduce mult factura la energia electrica.

Utilizarea aerului comprimat

Orice utilaj dupa un interval de timp v-a avea o uzura fizica si morala.
O mentenanta preventiva asupra componentelor pneumatice cum ar fi filtre, regulatoare, cilindrii actionare, electroventile, furtune, cuple rapide… etc ar reduce semnificativ consumului de aer comprimat.
Uzuri mari ale sculelor pneumatice se vor concretiza prin ineficienta acestora, chiar daca produsul final obtinut nu v-a avea de suferit.
Pierderile de aer sunt un rau inevitabil din pacate . Aerul comprimat este o resursa tot mai utilizata, costurile colaterale cum sunt intretinerea echipamentelor si pierderile duc la scaderea eficienta acestei resurse. Din statistici se arata ca pierderile maxime tolerate sunt:
– retea mica de aer comprimat 5% din debitul total
– retea mijlocie de aer comprimat 7% din debitul total
– retea mare de aer comprimat 10% din debitul total
– retea foarte mare de aer comprimat 11-13% din debitul total (ca de exemplu in turnatorii, otelari, intreprinderi metalurgice, intreprinderi miniere, etc ).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *